The Texas Chainsaw Massacre

The Texas Chainsaw Massacre

  • Tuotantovuosi: 1974

Modernin kauhuelokuvan ikonisimpiin tekijöihin lukeutuva Tobe Hooper menehtyi 74-vuotiaana 26.8.2017. Legenda jätti jälkeensä liki 20 pitkää ohjausta, joista yksi on ylitse kaikkien muiden.

The Texas Chain Saw Massacre (1974) määritteli koko kauhuelokuvan lajityypin uudelleen vähintään yhtä rohkeasti kuin Hitchcockin Psyko (1960). Se kohosi myös yhdeksi 1980-luvun Suomen ylikuumenneen sensuurikeskustelun avainteoksista.

Valtion elokuvatarkastamo kielsi sen kolme kertaa. Viimein vuonna 1996 täysi-ikäisen kansan katsottiin olevan kypsä vastaanottamaan sen tarjoilemat koettelemukset valkokankaalta. Videotallenteen levittäminen pysyi laittomana vuoteen 2001 saakka.

Vuonna 2014 The Texas Chain Saw Massacre syntyi uudelleen poikkeuksellisen näyttävästi. Cannesin elokuvafestivaalilla tuolloin ensiesitetty 4K-restaurointi on tehty alkuperäisestä 16 mm -kameranegatiivista. Jo sellaisenaan poikkeuksellisen iskevä ääniraita on miksattu uudelleen 7.1-kanavaiseksi.

Haastamattoman mestariteoksen tarjoilema shokkihoito ei ole koskaan aiemmin pureutunut katsojan luihin ja ytimiin yhtä perusteellisesti kuin nyt.