Cannibal Holocaust

Cannibal Holocaust

  • Tuotantovuosi: 1980

Kun puhutaan maailman rankimmasta ja kiistanalaisimmasta elokuvasta, lopputulos on aina sama. Ei ole Cannibal Holocaustin ylittänyttä ja tuskin tuleekaan.

Neorealismin pioneerin Roberto Rosselinin apulaisohjaajana aloittanut Ruggero Deodato omaksui oppi-isänsä pyrkimyksen äärimmäiseen uskottavuuteen ja sovelsi sitä kannibaalielokuvaan. Cannibal Holocaust kertoo äärimmäisyyksien perässä Kolumbian viidakkoon matkaavasta dokumenttiryhmästä, joka katoaa ihmissyöjien maille. Antropologiprofessorin (ex-pornotähti Robert Kerman) johtama etsintäpartio löytää ryhmän jäännökset ja kasan filmiä, joka paljastaa dokumentaristien ja kannibaalien sanoinkuvaamattomat hirveydet.

Löydetyn materiaalin katselu valoi perustan yhä elinvoimaiselle found footage -lajityypille. Aikalaisille heiluvan 16-millisen kameran taltioimien raakuuksien todentuntuisuus oli yksinkertaisesti liikaa. Cannibal Holocaust kiellettiin Italiassa 10 päivässä (ja myöhemmin yli 50 maassa) ja Deodato joutui selittämään tekemisiään oikeudessa.

Cannibal Holocaustin teho perustuu pohjimmiltaan nerokkaisiin kerrontaratkaisuihin ja huikeaan kameratyöhön. Kun brutaaleihin kuviin yhdistetään Riz Ortolanin huumaavankaunista musiikkia, syntyy yhteisvaikutelma, jota väkevämpää elokuvahistoria ei tunne.